Real Madrid | STB 

Bismillah. Guys, aku baru balik berjimba ngan kengkawan kat mall. Post-midterm exam kata ko 😄

Walaupon ada lagi 1 paper Surgery yang Dukturah postpone after winter break, weolls be like…do we care ? Kahkah. Macam tak biasa studi last min kan. 3 buku pon boleh sumbat within 5 min. Okay over 😂

Short essay (not really short ekceli) from me before go to bed. Kita dapat rasa yang kita da bertambah matang pabila kisah cinta kita tak di exposed ke orang luar kecuali kawan2 yang kita rapat dan percaya. 

Kita boleh rasa kita da bertambah matang, bila kita tak suka compare relationship kita ngan orang lain. Hubungan aku mak abah da restu, tinggal nak ijab qabul ja. Orang lain parents tak yakin lagi. Orrr orang lain jenis dapat hadiah ipong bunga dll. Aku pulak dapat jersey bola couple ? Man United kot. Walaupon supposed to be Real Madrid because he’s a fan of CR – Christino Ronaldo. Haha. 

Kita dapat rasa kita bertambah matang bila kita malas nak cerita apa perkembangan relationship kita. Contohnya: Jaa, cana ang ngan stb. Lama tak dengar cita ? Jawapan ringkas: Okay ja. Thats all. Tak perlu orang lain nak tawu apa that guy buat, apa dia bagi dll. Jaa, apa progress relay hampa ? Bajet kawin, apa yang dia buat utk dapat duit dan usahakan ke arah perkahwinan ? One word: Rahsia. Ada rezeki, kami awal. Takda, lambat sikit. Tak perlu buang masa karang ayat panjang2, cerita satu2. Kekadang ada yang iri hati. Kekadang ada yang tak suka. Dan aku pon tak suka nak heboh2. Cukup owg tawu. Aku dan dia masih berdua. Kahkah.  

Sebab kawan aku. One of my kawan selalu nak compare2 cita aku ngan dia. Obviously bila dia nampak stb sangat sweet dan sangat memahami walaupon aku tak cita *stalker, maybe ?* mula lah nak tweet sana sini cita her man pon sweet. Acah2 sweet or hambar sweet ? Either one or maybe both. 

Apa2 pon. Aku suka dengan perjalanan cerita aku sekarang. Dia bestfriend forever, dia musuh abadi kalau nak gadoh, dia kawan bahan membahan, dia buah hati, dia my other half *in future, doakan. Hiks* 

You know what: 

If I know what love is, it is because of you 💕

The end. 

Nite, uolls 😪

📚💕

Bismillah. 

Guys, ada tak antara uolls yang suka usha page fb Penulisan2u ?​ 

Kalau ada boleh geng ngan aku. Hee. Aku suka sangat. Usha2, kot2 ada novel terbaru yang boleh dibeli *minta ihsan kengkawan dari Uni Malaysia yang ada baucer buku ekceli. 

Tak minta banyak. Hadiahkan saya 5 novel nih, pliss. 😥 


Orang cakap: Baca lah buku2 ilmiah sikit. Nih balik2 novel cinta. Cliche la, dah tawu ending.
Aku: Buku2 gigi aku dah cukup ilmiah. Tu pon tak terkhatam nak menelaah. Ada aku kisah ? Haha. K bai. 
Aku paling tak sabar nak baca novel tulisan Rehan Makhtar. Tak pernah tak best. Tak pernah tak sedih. Novel tahun lepas aku beli dan aku baca masa Summer Break hari tu. Novel berjudul #HURT (dan aku begitu terluka kerana melukaimu). 

Sumpah weyh. Tak tipu. Aku nangis berbakul2. Berkotak3 tisu *k nih over. Hebatnya penulisan beliau sampai kita sebagai pembaca boleh rasa begituuu sakitnya jiwa, patahnya hati, terobek segala raga, tak terungkai rindu di dada, tak tertahan cinta di hati *Amboiii kemain ayat aku. Haha 😆

Aku memang sangat sarankan dan galakkan uolls beli novel penulisan beliau. Syesss tak rugi. Itu pon kalau uolls tergolong dalam kalangan orang macam aku lah – suka semua yang berkaitan dengan sedih. Novel sedih, drama movie sedih, lagu sedih. 

Kawan aku kalau dengar lagu sedih, dia sedih jugak. Lagi tak bersemangat. Terbalik dengan aku – kalau dengar lagu sedih terus rasa recharge 😂😂😂

K uolls. Nak studi untuk exam esok. Babai. Take care, garnier.

Midterm | Gila

Bismillah. 

#Dunia4thyear 

#DuniaFinalYear

Midterm exam kali nih sangat lahhh menggila. 5 subjects in a row. 

Then stop because of Friday + Saturday. 

Continue with another 3 subjects in a row.

Ang rasa ?

Tidur ke mana. Studi ke mana. Makan ke mana.

Doakan aku dan kengkawan suma result gempak dan grad with 1st Class Honor tahun nih, ya ? Amiiiiinnnn. 

Macehhhh uolls. 

Ahad: Oral Medicine + Periodontology

Isnin: Removable Prosthodontics

Selasa: Operative Dentistry

Rabu: Radiology + Oral Diagnosis

Khamis: Pedodontics

Ahad: Oral Maxillofacial Surgery 

Isnin: Endodontics 

Selasa: Crown & Bridge

:'(:'(:'( Moga aku masih hidup after these 2 weeks. Amiiin. 

Karies tu apa, dr ? 

​Bismillah. Salam alaik. Hye guys 🙂

Hari nih aku nak share apa itu karies since patients aku selalu tanya soalan nih berulang2 kali. 

Dalam bahasa paling mudah yang aku guna untuk orang awam paham, karies nih terjadi disebabkan oleh aktiviti bakteria dalam mulut kita (yang menghasilkan asid dari carbohydrate yang kita makan hari2 -> asid menghakis lapisan gigi) yang akhirnya menyebabkan kerosakkan struktur gigi dan gigi berlubang. 

Dr, yang warna hitam atas gigi saya nih ke namanya karies ? 

Aah, karies nih maybe different colours from yellow to black. Boleh jadi jugak different sites from occlusal (permukaan atas gigi), proximal (permukaan tepi gigi), gingival (permukaan gigi yang berhampiran gusi). 

Dr, saya selalu sakit time makan. 

Betol, common symptoms yang selalu patient complaint ialah sakit (pain) dan susah nak makan (difficulty with eating) sebabnya gigi berlubang sudah pon terdedah kepada lapisan ke2 gigi iaitu dentin – the most sensitive layer. 

Kalau kita ignore karies nih macam mana ? Dan apa jadi kalau saya takmo tampal ? Saya takut lah.

Satu hal awak kena tawu, bacteria yang menyebabkan karies dalam gigi awak akan travel dan travel ke lapisan gigi paling dalam iaitu pulp. 

Apa jadi bila sampai pulp ? Dia honeymoon ke dr ? 

Dari honeymoon, dia change ke hell fire. Kita akan menderita menjerit kesakitan macam terkena api (api dunia kan part of api neraka). Which means sakit gila nak mati bhai. Awak tak boleh tido, awak tak boleh makan, awak tak boleh baring, makin mencucuk2 sakit, kekadang sakit sampai pening kepala, affect your whole mood, bila dr suruh buka mulut pon awak takley nak buka luas2. Dan lastly, root canal treatment or we called rawatan akar lah rawatan terakhir yang ada untuk awak. 

Dalam Operative Dentistry (subjek tampalan aku), ada classification untuk setiap keadaan gigi: 

Class I: karies yang terjadi di permukaan atas gigi (occlusal surface). 


Class II: karies di permukaan tepi (kiri or kanan) gigi (proximal surface).

Class III: karies di permukaan gigi depan yang tak terkena kepada bucu gigi (incisal edge).


Class IV: karies di permukaan gigi depan tapi terkena di bucu gigi.


Class V: karies di permukaan gigi yang berhampiran dengan gusi. 


Class VI: karies yang selain dari situasi2 di atas. 

Dr akan buang karies mengikut outline form (bentuk) gigi tersebut. Allah ciptakan kita dengan sebaik2 kejadian sampaikan kepada benda yang kecik (contohnya gigi kita) pon diciptakan dengan pelbagai bentuk mengikut fungsi masing2.

◇ Gigi depan senang untuk cut or gigit makanan.

◇ Gigi belakang (geraham) mudah untuk mengunyah. 

Contoh bentuk gigi geraham

Zaman canggih gini, dentist guna mesin okay kat klinik 🙆 – high speed contra – yang macam alat drill dinding tu. Haha. Sebab apa ? Sebab mudah dan cepat so that dapat jimatkan waktu dan treatment ke atas patient pon taklah mengambil masa yang lama. 


Jangan takut, tak sakit pon. Lagi sakit kalau membela karies tu dari hari ke minggu ke bulan ke tahun. Dr drill sikit ja gigi uolls tu, tujuannya nak buang karies dan bersihkan gigi uolls dari sisa bakteria. 

Dan lastly, tampalan. Thats all. Tampalan untuk gigi belakang commonly used in Egypt till now is amalgam (tampalan hitam) sebab ianya sangat tahan lama sesuai dengan fungsi gigi belakang yang selalu mengunyah makanan tapi disadvantange-nya ialah dia hitam kan, so its appearance not so beauty lah. Tapi aku dipahamkan dekat Malaysia dah tak guna amalgam. Upgrade lagi ahh nih. Haha. 


Untuk gigi depan memang mostly composite sebab kita nak maintain esthetic (kecantikkan gigi) untuk senyuman kelihatan lebih menarik walaupon selepas diserang karies. Haha.


Okay guys, jom lah stop. Panjang sangat dah nih karangan aku. Mesti uolls menguap2 ngantok baca essay aku. Nih secara ringkas lah aku explain. Untuk ketahui lebih lanjut boleh tanya pada dr gigi berdekatan umah anda dan tak salah jugak kalau jenjalan singgah dekat Dr Google2 untuk cari lagi info pasal gigi. Aku dah bagi point2 penting tu. So kalau nak cari memang mudah sangat lah. Rajin ataw tak je. 

Doakan aku dan kengkawan dapat grad tahun depan dengan cemerlangnya. Makasihh. Thanks for reading my post. 

Love you guys. Take care, garnier 💕

Najaa, baby aku kan…

Bismillah. Guys, im back. 

Letih dowh minggu nih. Banyak keja yang aku nak kampui after 2 hari tak sihat. 

Alhamdulillah setelah Allah cuci dosa2, Dia beri semula kesihatan kepada aku seperti biasa. 

Tengah aku busy buat slide untuk presentation this week on Wednesday for subject Operative Dentistry (subjek tampalan), datang satu wasap dari kawan aku. 

Najaa, nak tanya nih. Baby aku dah 8 bulan tapi napa gigi dia tak tumbuh lagi ahh ? Tapi laju kemain dowh dia, boleh merangkak, kalau berjalan lepas satu tangan pon boleh dah. 

Okay guys, sikit info yang aku boleh share dari apa yang Dukturah sampaikan pada kami dalam kelas. 
Kita bagi baby minum susu. Dalam susu ada calcium. Calcium semestinya sangat baik untuk tulang dan gigi. 

Makanya, pengambilan calcium itu akan pergi kepada 2 tempat iaitu tulang dan gigi. 

Kalau calcium pergi ke gigi, gigi baby akan tumbuh on time (standard nya bila baby berusia 6 months) tapi merangkak berjalan akan lambat. 

Kalau calcium pergi ke tulang, tumbesaran tulang akan cepat means baby akan cepat merangkak dan mula bertatih untuk berjalan tapi gigi akan tumbuh lambat sikit dari waktu standardnya. 

Jangan risau. Normal ja kes macam nih. Kalau risau, boleh la pergi jumpa dentist di mana2 klinik yang berdekatan, mungkin ada banyak lagi advice lain. 

Sekian dari cikDentist yang serba kekurangan. Hiks. Doakan moga aku dan kengkawan dapat grad tahun depan dengan jayanya. 

Love u, guys. 

Take care, garnier.

Makan apa hari nih ?

Bismillah. Assalamualaikum. 

Hello guys, sihat ke ?
NW: You makan apa hari nih, dikjaa ?

NA: Kenyang dah makan hati. 

NW: Allahhhh, sedihnya lahh. 

Aku taktawu lah apa nilai dan maksud persahabatan bagi uolls. Sebab bagi aku sendiri, makin aku besar, makin aku nampak apa itu kawan apa itu lawan. Siapa yang ada time aku senang, siapa yang aku ada time susah. 

Time kita gelak ketawa haha huhu hihi hehe ramai yang join. Tapi bila kita terkebil2 dalam kesusahan, sorang dua saja yang muncul hulurkan bantuan. 

Persahabatan ialah satu hubungan yang kita akan jaga sampai hujung nyawa. Biar susah senang kita harungi bersama. Jatuh bangun pon bersama. 

Au susah nak sayang orang, once aku sayang. Aku sayang gila. Ayat nih dah jutaan kali aku sebut kat kengkawan aku. Haha. Dan bila aku marah, aku marah sampai nangis2 sedu sedan. Marah aku sampai tawar hati. Bagi aku ruang dan dont talk to me sampai lah tibanya masa untuk kita bercakap. Haham ayat patah hati bhai. 
Pernah sekali dulu, aku krisis rumahtangga ngan rumet aku sampai 2 bulan tak cakap (standard perempuan ahh haha). Taktawu apa dan bagaimana hosmates lain boleh tawu, sampaikan semua orang ada bad impression dekat aku. 

Aku ada problem ngan sorang ja, dah kenapa satu rumah nak pandang serong kat aku ? Aku jenis yang…kalau aku gadoh/ada problem ngan someone. Aku TAK kan hasut orang lain untuk bergadoh dengan that person. Kalau ang dah rasa, orang tak bercakap ngan ang sebab aku. Ang punya pasal. 

Ada jugak baru2 nih, hosmates aku timbulkan isu rumah sewa dan bayaran sewa aku sama ngan depa padahal aku duduk bilik besar sorang (sebab rumet aku balik malaysia for few unstated reasons).

Cara aku senang. Kalau aku ada problem, aku cari kawan baik aku dan luah. Sekadar luah. Tak pernah hasut sesapa untuk benci/dendam sampai tak bercakap. Aku bukan jenis gitu k 🙆

Aku pernah tertanya2, kenapa kalau berkaitan aku ja…mesti selalu orang cari pasal, orang cuba cari salah. Aku pelik. Aku duduk dalam dunia apa dowh ? 

Instead of cari salah aku, kenapa tak cuba baiki diri sendiri yang jugak banyak kekurangan ? Kenapa tak cuba muhasabah diri dan pandang salah sendiri ? Kita nak orang respect dan sayang kita, sedangkan kita tak buat macam tu pada orang lain. Fair tak ? Mestilah tak kan ?

Okay guys. Panjang sangat dah aku bebel nih. Haha. Pendek kata, aku suka lagi relationship ngan future husband berbanding relationship ngan kengkawan perempuan. Haha. 

Takda lah, pendek kata, sayangilah persahabatan anda. Jangan dah hari2 makan hati. Makan hati baik untuk orang anemia (kurag darah merah). Tapi bukan hati sendiri, hati lembu k. Doakan aku dan kengkawan grad tahun depan dan cepat2 kawin. K bai. 

Anneyong. Take care, garnier 😍

Cinta Murah 

Bismillah. 

Zaman sekarang ialah zaman di mana semua orang sibuk bercakap mengenai hati perasaan dan cinta. 
Tak cukup ngan twitter, bersepah pulak kat instagram, facebook, blog dan laman social yang lain. 

Sana sini update kisah cinta masing2.

Officially LDR – long distance relay.

Hanya Aku Cinta Kamu Seorang.

Hanya mati akan pisahkan kita.

Moga kita kuat dan tabah, saya sungguh rindukan awak.

Sabarlah, akan tiba masanya kita bahagia seperti mereka.

Okay boleh pergi berambus status2 macam nih. Hello guys, orang tak kawin meroyan cara tak kawin. Orang yang dah kawin meroyan cara dah kawin. 

Dah kalau rindu ke apa, pergi lah text pasangan masing2. Orrr pergi lah luah kat mana2 bff yang ada. Ang ingat satu dunia minat nak tawu kisah ang ?

Kalau boleh nak update semua benda – nak bagitawu kisah cinta aku lah kisah cinta paling agong sekali. 

Balik2 klinik. Balik2 kelas. Scroll scroll dan scroll time aku tengah rest, macam3 gambar yang di upload. Bersepah status jiwang karat. Sakit pulak hati titew 😤

Bak kata kawan aku: orang yang update cita2 useless gini bila nak mati dowh, nazak dunia. 

Lastly, yang masih bujang, sama2 lah kita mengawal hati dan perasaan yang sedang bergelora – tak sabar nak kawin. 

Yang dah kawin, supposed to be uolls paham apa perasaan sebelum kawin. So pliss jangan nak over excited dan syok sendiri karang essay berjela panjang untuk cita love story hampa. Jangan sampai disebabkan tindakan macam nih buatkan orang bujang sampai involve dalam dunia zina sebab tak mampu nak kawin awal. 

Segan nak kirim ke IIUM Confession, confess kat blog sendiri pon aci gak 🙆

Doakan aku dan kengkawan moga tak jadi sebahagian dari orang2 yang sebegini. Amiiin ya Rabb. 

See you soon, guys. Gudnite.