Dent 5 😢

Ingat lagi aku… spotting/practical exam untuk subjek MaxilloFacial Surgery (MFS).

Studi berbuku2 bagai nak rak. Last2 rak patah haha. K tak lawak -,-

4 buah buku MFS kami baca, revise, tanya2 sesama sendiri dah macam nak written exam bhai. Padahal nih baru preparation untuk clinical exam.

Kami ada 3 part untuk clinical MFS:

1- spotting/practical

2- cases/situation

3- extraction + systemic disease

Aku mula dengan part 1. Dr bagi alat2 kegunaan masa emergency, instrument, xray dan kami kena hurai apa namanya, apa functionnya, apa contentnya, berapa volumenya. Setiap alat berbeza soalannya. 1 soalan hanya diberi masa seminit. Seminit bhai, ko nak tulis apa dalam masa seminit? Campur blurr debar ketar loading punya pasal. Suma kelaut. Paling tak sangka, satu alat emergency yang kami belajar tapi taktawu macam mana rupa parasnya tetiba kuar sebagai salah satu alat dalam spotting exam. Dan aku pon berlalu pergi, mengenang nasib seorang diri. Dalam hati: baru part 1 weyh aku da takley perform. Macam mana next next next. Allah jualah yang mengetahui segalanya.

Part 2. Patient cases/situation. Dr bagitawu seorang patient (pt) datang dan awak dapati bla bla bla. So overall my answer is Le Fort 3 fracture. Aku pon bagitawu macam mana nak diagnose, apa simptom, apa komplikasi, apa treatment. Settle. Tapi still tak puas hati sebab tak all out macam dalam revision ngan classmate. Debar, sebab nih one of the killer subject in 4th year.

Part 3…will be continued.

Advertisements

Dent 4 😢

Bukan senang aku dan kengkawan bermujahadah habiskan clinical exam selama sebulan, bulan April.

Written dan oral exam (bertulis dan lisan) selama 2 bulan, bulan Mei dan Jun.

Total final exam for final year: 3 months.

22/6/17: Last paper (Crown Bridge)

23/6/17: Departure ** Cairo-Kul

24/6/17: Arrival ** Klia – Klia2 – Pen – Kedah

25/6/17: Eidul Fitri

Tak sangka. Semua keperitan ini berbalaskan sebuah kejayaan. Syukur aku panjatkan pada Ilahi.

Aku ingat lagi, Dr bagitahu last min jadual clinical exam. Kami terpaksa ponteng class di saat2 akhir, stay di clinic dari pagi sampai petang untuk cari patients exam. Malangnya tak pernah bernasib baik. Patients kena sailang dengan budak arab, itu wajib. Parients tak indicated untuk cases exam kami, itu pon wajib. Wajib means kebiasaan bagi kami. Frust putus cinta itu biasa sebab dah lama move on, frust takdapat patients tersangatlah merana. Sebab ? Taklena tido, taklalu nak makan tapi still kena makan sebab nak dapatkan tenaga, menangis sampai mata bengkak, give up dengan future.

Tapi ada satu hal yang kami tak pernah lupa – Allah akan selalu bantu dengan caraNya yang tersendiri.

Betol. Setiap pertolongan Allah datang tepat pada waktunya. TanpaMu, siapalah aku.

Terima kasih, Allah 😢😢😢

Dent 3 😢

Sebaik saja dapat result, terus aku jerit Makkkkkkk. Berlarian aku dari bilik ke ruang tamu, mencari mak.

Makkkkk. Aku peluk. Aku nangis. Mak tanya kenapa. Aku nangis lagi. Sampai lah mulut aku boleh bagitahu result aku.

Mak cakap Alhamdulillah. Alhamdulillah. Tahun paling susah, tahniah.

Aku nangis lagi. Sampai mak cakap, jangan lahhh nangis dah. Haha. Malu pulak rasa.

Sejam kemudian, setibanya abah yang baru balik dari reunion di depan pintu rumah. Aku lariiii mendapatkan abah.

Abahhhhhh. Aku peluk. Aku nangis. Tersedu lagi. Sama macam tadi. Abah tanya result da kuar ? Aku bagitahu result aku.

Alhamdulillah lega. Tahniahhh. Road to graduation. Road to convocation.

Mom and dad, this is for you 💕

Dent 2😢

Bila dah dapat result, macam2 memori ter’throwback’.

Taktawu rasa apa. Dah habis 5 tahun, fasa merempat di negara orang. Dah habis 5 tahun, fasa menagih ilmu untuk masa depan. Dah habis 5 tahun, buang masa remaja demi cita2.

Dentistry, it cant be inherited, cant be purchased. I earned it, I paid it with sweat, blood, tears, money, times. All of these.

Ya guys, sama dengan bidang yang uolls amik. Kita sama. Bersama berjuang untuk sebuah masa depan yang taktawu lagi macam mana keadaannya.

Ingin aku hidup dalam dunia fantasi seperti sebuah novel, seperti sebuah drama. Berherokan Lee Min Ho. Berkawankan Park Syin Hye. Mungkin lebih damai.

Tapi hakikatnya, dah habis perjalanan degree aku selama 5 tahun. Maka bermulalah sebuah perjalanan baru di alam pekerjaan.

Moga Allah mudahkan semuanya.

Amiin.

😢😢😢

Dent 1😢

Bismillah.

Terngiang2 peristiwa suatu malam di Malaysia = Petang di Mesir

*Whatsapp*

Nana: Jaa, u buat apa tu ?

Aku: Nak marathon movie baru.

Nana: Jangan lagiii sis, jom doa dulu. Result on da way.

Aku: Syess la ? Dah boleh tgk ke ?

Nana: Jaa, tahniahh. U **(pangkat exam aku)

Aku: Betol ke memain ?

Nana: Betol, owg office bagitahu tadi.

Satu kata yang kuar dari bibir. Alhamdulillllahhhh. Menangis. Dalam pada manusia yang penuh dengan dosa ini, Allah masih rezekikan aku dengan kejayaan. Hard work pay off they said. Tapi aku yakin, kejayaan aku bukanlah kerana atas usaha aku. Malah aku yakin kejayaan ini lebih kepada doa orang2 yang mendoakan aku esp mak abah yang tak putus2 kirimkan doa, hajat, yassiin buat aku yang di kejauhan.

Terima kasih untuk semua yang mendoakan. Terima kasih buat mereka yang bersama susah dan senang aku di sana.

Tak sangka. Aku pulang dengan kejayaan meskipon jauh dari sudut hati, aku dah memang terlalu futur, letih, down dengan dunia dentistry.

Ya Allahhh, terima kasih 😢

Terima kasih banyakkkk 😢

Syukur padaMu.

Alhamdulillah.

Dentistry, Im done 😢

I

D

I

D

I

T

😢

Road to graduation 😢😢😢

Walk In 🙆

Bismillah. 

Suka aku untuk rajinkan diri update kisah2 klinik di sini sebagai kenangan yang aku boleh ingat dan sedar betapa jauh dah aku lalui. Tinggal beberapa hari dan bulan lagi untuk dihabiskan. 

Mohon hati makin tabah. 

Klinik gigi palsu. 

Aku kira klinik nih lah yang paling aku takut untuk aku hadapi final clinical exam nanti sebab susah nak cari patient dan susah nak siapkan requirements. 

Gigi palsu penuh/ complete denture. Seperti yang kita tawu lah mostly memang untuk pakcik makcik tua2 yang dah kehilangan gigi. 

Bila gigi takda, bone yang support gigi pon dah lose. Gusi yang mengelilingi gigi pon dah flat. 

Selalunya kami buat ammu/pakcik berbayar (setiap visit 35 LE × 5 kali visit). Tapi this year ammu2 nih mogok ke apa taktawu lah – depa takmo datang dah klinik kami. 
Cerita aku: 

Ammu berbayar 1: siap first step dah, tinggal lagi 4 step. LARI.

Ammu berbayar 2: same – siap first step dah, tinggal lagi 4 step. LARI. 

Ammu ke3: walk in – tak berbayar, sangat baik. 

Bila ammu baik, aku baik *eh ? Haha. Technician pulak buat hal. Kerja sambil lewa. Akhirnya: 

Maxillary/Upper special tray is too wide cause rocking in patient’s mouth. 

Dr tak kasi aku proceed unless kalau technician buat yang baru. So I went there talked to tech I want a new one special tray, with a good border & flange. Of course shoud be sufficient retention and stability. How can someone yang dibayar gajinya buat keja acuh tak acuh gitu ? Makan gaji buta ke ? 

Lower special tray pulak kena trim la apa bagai. Buat border molding ke laut. Kan dah cakap, less patient less training then clinical skill out. Kesian kat diri sendiri balik la. Ada patient tapi patient lari gini lah jadinya. 

Dah banyak sangat hal pasal upper & lower special tray ditambah ngan kgkwn yang datang ngadu itu ini. Camna ahh Najaa nak buat ? Camna ahh patient tu ? Najaa saya nak share ngan awak ammu nih boleh tak ? Najaa saya nak cop after awak bla bla bla. Annoying tawu tak. Dah tawu owg tgh buat keja lain boleh tak jangan kusutkan kepala hotak aku lagi. Aku tak suka ganggu owg lain treat patient dan aku pon tak suka kalau owg ganggu aku time aku treat patient. Kalau masing2 paham simple rule gitu kan senang. 

Bila kemarahan berakhir dengan tangisan. I really hate this. Mujurlah pakai mask, takda sapa nampak hidung badut 👃 aku. Haha. Tapi obvious ahh mata merah bhai. Dah tak pakai spek an sekarang directly owg nampak mata aku haha 👀 
Aku pulak kalau nangis, aku tak suka owg datang bagi nasihat sabarlah najaa, time belajar memang gini lah bla bla bla sambil tepuk bahu aku. 

Tak payah. Hati aku da cukup kuat untuk nasihatkan diri sendiri. Bukan sombong, bukan ego. Tapi style aku macam tu. 

Just nice kalau ada yang nak dengar luahan aku tapi utk nasihat dan pujuk aku utk kuat. Tak perlu. Memang jenis aku kuatkan diri dan hati sesorang. 

Sebab banyak bersendiri an. Motivasi diri lebih kuat. Tak bergantung pada semangat orang lain 🙆

Hati aku selalu cakap:

Nak sedih boleh. Nak nangis boleh. Nak down boleh. Nak give up pon boleh. Tapi cukup dengan satu hari. Jangan extend terbawa2 ke hari2 lain dan affect the whole year. Kita dah terlalu hampir dengan goals. Sikit ja lagi beb. Make mom n dad proud of you, insyaAllah 💕

Maka, aku kembali pulih setelah sehari kurungkan diri dalam bilik memikirkan masa depan. Drama sangat weyhh 😂
K guys, ada masa akan ku coretkan lagi kenangan pahit di sini.

Doakan semuanya baik2 saja, ya.
Thanks. Take care, garnier 💕

Congrats senior 🎓

Bismillah.

Wahhh bestnya senior medic dah nak konvo next week. Jelesnya i 😥

Harungi perjalanan sebagai budak medic selama 6 tahun setengah or almost 7 tahun dekat sini, sangatlah membanggakan. 

Thaniah guys. Uolls did it. 

So nak dijadikan ceritanya, kami ada sowg senior laki yang agak kami selesa. Perwatakkan dia okay lah dan lembut macam puang sebab dia sowg ja laki dalam adik beradik. Haha. Tapi bukan lembut aw lembut pondan tu k. 

Nih lelaki tulen tapi ayat dia tak kasar macam lelaki lain. So aku iman dan nana plan nak bagi hadiah sempena konvonya. 

Pikir punya pikir, last2 bagi bouquet of flowers & chocolates. Typical hadiah konvo lah. Haha. Delivery directly to him pada hari konvonya nanti. Surprise2 senior ! Mohon terharu. 

Pesanan aku utk ko, senior: Tahniah. Semoga menjadi Dr yang bermanfaat untuk ummah dan semoga tabah lalui hari3 yang ‘tough’ once dah jadi HO kat Malaysia nanti. Yang penting jangan give up *ewahh pandainya aku cakap, padahal minggu lepas nangis bagai nak rak sebab nak quit hahahaha*

Aku cakap ngan senior guna aku ko ja weyh. Even senior takda maknanya aku nak panggil abang. Abang kandung pon aku ber’weyh woii’ ja. Haha. Owg kedah mmg steady gitu la kan. 

I wish to get these on my convo day, can I ? 


Alat makeup tak kisah sgt kalau tak dapat. Yang spongebob tu wajib haha. Spongebob + coklat + sebentuk cincin hahaha demand nau aku. 

K guys, time to off. Buku kata mari, henset kata pergi 😂

Doakan aku kuat, hadapi saki baki tahun akhir. 

Doakan patients turun dari langit untuk aku siapkan requirements, hadapi semifinal cinical exam dan the Real Final clinical exam very soon. 

Thanks ya. Lots of love from Egypt 💕