Korean Food

Bismillah. 

Boleh pergi lagi Gaya Restaurant, Maadi nih weyh. 

Untuk orang yang macam aku yang nak sangat makan makanan macam Lee Min Ho makan dalam kdrama, boleh la bertandang ke sini. 

Sedap, kena dengan selera tekak, banyak, kenyang dan puas hati. Dijamin halal yang pastinya sebab depa asingkan masakan untuk owg Muslim dari non Muslim. 
Tadaaa ~ bibimbap: Rice + vege + meat + egg. 

Orang yang suka sayur macam aku akan rasa heaven gila namatey sebab sumpah sedap dan banyak gila side dishes dia yang fully sayur. 6 mangkuk kecil full dengan sayur. Boleh makan sampai muntah k kalau nak.

Untuk orang yang tak suka makan sayur boleh la start makan sayur kat sini pelan2. Sihat sgt makanannya.
Tempat: Gaya Restaurant, Maadi, Mesir

Boleh google lokasi dan menunya. Ada macam2 jenis. Daging barbeque yang kami share pon sedap. Sedap gila. Maybe sebab aku peminat setia daging kot haha. Kalau tak, kengkawan tak gelar aku gumiho la weyhh 😂

Syessly takley nak gambarkan lah apa perasaan bila boleh kunyah daging. Release suma stress. Nasib baik gigi molars (geraham) aku kuat 😂

Still, Ikan – first ranking makanan yang aku suka. Followed by daging then baru ayam. Ayam last sekali. Haha. Sorry guys. Aku memang pelik. 

Untuk orang2 kat Mesir, memang sangat berbaloi restaurant nih. Kalau bosan asyik2 makan makanan melayu, sekali2 nak ubah selera dan angin boleh la berkunjung ke sini.  

Thanks Nur Imanina and Nur Syazana. 

Nak pergi lagi sekali before balik Malaysia. InsyaAllah.

Okay guys. See you. 

LES ✔

Bismillah. 

Lasik Eye Surgery. Singkatan yang aku kasi ialah LES. Jangan cepat melatah, guys. 

Baca dulu bagi habis. 

Minor + Normal eye surgery. Surgery yang mengambil masa selama 5 min untuk mata kanan dan 5 min untuk mata kiri. 

Yang lamanya ialah… procedure before surgery. 

Dekat hosp (Lasik Egypt – ليزيك مصر) di Mohandisien, tempat aku buat surgery nih, aku ngan Iman undergo few procedures:

Mesin 1- check mata dan power macam kat kedai spek biasa.

Mesin 2- maybe check silau. Maybe. Sebab mesin tu ada warna merah dan biru pusing2 macam mesin masa Doreamon. Haha.

Mesin 3- test bacaan kat depan. E ke kanan ke E ke kiri ke E ke atas ke E ke bawah ke.

Mesin 4- Dr check untuk confirmkan semula betol ke mata kita boleh proceed untuk buat lasik or tak. 

Step 5- pakai pakaian surgery (overshoes, scrub warna hijau, patient surgical cap ala2 shower cap) dan tunggu di ruangan menunggu.

Assistant Dr pon kuar dan panggil nama aku untuk ke dalam. Debar tu tak terkata lah. Kaki tangan semua ketar, haha. Hati tak henti2 berdoa – moga Alah lancarkan semuanya. 

Aku pon baring atas katil. Dr minta aku tutup kedua belah mata. Dr sapu betadine (antiseptic – disinfect bacteria / untuk mencegah kuman). 

Dr letak kain yang hanya ada satu lubang berjaring3 di atas muka aku. Dan kawasan berjaring itu diletakkan di mata sebelah kanan – means Dr akan mulakan surgery dengan mata kanan. After that, Dr pon inject ubat bius (bukan dengan jarum macam aku inject patients masa dental treatment k), it looks like normal eye drop (macam Eye-MO) tapi banyak titisan yang jatuh ke dalam mata dan banyak botol (means banyak jenis) jugak Dr guna, aku rasa. Aku rasa ja. Haha.

Dan Dr akan cakap: open both of your eyes pliss. Just focus to the light green.

Time tu aku nampak, ada satu mesin atas muka aku. Ada 2 warna cahaya – merah dan hijau. Hijau tu kecik dan berada ditengah2, dikelilingi oleh warna merah yang agak besar saiznya. 

Arahan Dr dari awal sampai akhir surgery: Just focus to the light green. Pliss. Haha. Aku da boleh hafal k. 

Dr pasangkan clamp dekat mata. Clamp nih alat yang Dr guna untuk besarkan eye opening. Dan ada lagi satu alat Dr guna tapi aku tak sure untuk apa, yang pastinya Dr takkan boleh pasangkan alat nih kalau mata kita tak betol2 centre or tak pandang straightly ke light green. 

Dr akan buat flap (potong sedikit lapisan luar kornea dan angkat). Mata kita masih tertumpu pada light green di atas. Few sec, Dr pon tutup balik flap tadi. 

Settle mata kanan. Proceed pulak mata kiri. Same techniques. 

After 10 min (5 min kanan + 5 min kiri), aku pon bangun dari katil surgery, terkejut terharu terkesima semua ada. Sumpah ! TAK TIPU. 

Aku: Dr, I CAN SEE 😥

Rasa macam kelahiran baru. Rasa macam Allah bagi mata baru. After 12 tahun rabun dan makin rabun dan bertambah rabun, akhirnya rabun ini pon berakhir. 

Rasa nak nangis. Syesss. Syukur atas nikmat penglihatan ini – dapat melihat kembali tanpa bantuan cermin mata.

Allah saja yang tawu apa perasaan aku bila aku bangun dan aku nampak tengok surrounding aku dengan jelas. Tak la 90% or 100% aku nampak. Tapi alhamdulillah ahhh lagi jelas dari buka cermin mata. 

Dr said: it will heal by times. Slow or fast itu depends pada individu itu sendiri. 

Ada 3 botol ubat titik. Lubricant, antibiotics and corticosteroids. 5x sehari. 

Step 6- Dr check mata lagi sekali after surgery (kira post-operative) lah. Dr kata happy to see ur eye (means berjalan lancar la surgery dia dan hope to see my eyes undergo healing process asap).

Dah settle semua, kami pon balik. 

Lepas letak ubat titik, tido. Sebab ubat tu ngantok.

Dan bangun pagi esok, alhamdulillah penglihatan mata makin bertambah pulih. Paling terharu bila da boleh baca Quran dengan jarak yang agak jauh (before this, baca quran dekat2 kalau takda spek mata).

Makasih pada suma yang mendoakan. Maaf jugak sebab takley attend meeting sebab tunggu mata pulih. 

Follow up: Hari nih, Sabtu pukul 8 malam di Maadi. 

Dr check dengan mesin yang safe light, test dan baca huruf dekat depan dan Dr kata alhamdulilah mata aku beransur pulih dan boleh gradually stop amik ubat. 

Alhamdulillah ala kulli hal. 

Say hello to my shade. 

Say gudbye to my spectacles 😂

So untuk orang yang nak buat lasik macam aku – bukan untuk kecantikan lah yang pastinya. Tapi sebab tak tahan nak hadap power yang bertambah tiap tahun. Boleh la buat. Jangan segan silu. Jangan ragu3. InsyaAllah kher. Doakan yang baik2 yang pastinya. 

Untuk yang berada di Misr, boleh tanya aku kalau2 curious ataw tertarik dengan post aku nih di: 

Email: najaa.zainuddin@ymail.com

Facebook: Najaa Ajlaa

Thanks for reading, guys. 

Take care, garnier 😍

Iceskating :)

Bismillah.

Family Land,
Hadayek El-Maadi,
Kaherah, Mesir.

Cerita semalam.
Pengalaman buat pertama kali, main iceskating. Tak semudah yang di sangka.

Pakai kasut yang diberikan. Macam kasut biasa tapi bayangkan kita berdiri di atas sebilah pisau yang sangat tajam. Dan macam mana bentuk dan corak perjalanan yang kita akan ukir atas lantai ais, berair, licin  itu.

Aku belajar erti melangkah sebelum berjalan.
Aku belajar erti berjalan sebelum berlari.

Yang paling penting ialah… Aku belajar erti jatuh gedebok “ouch,sakit” berkali-kali dan bangkit semula.

Dan aku sedar aku ada 2 pilihan:
1- teruskan dan mencuba sampai berjaya
2- berhenti dan move on dari kawasan ice skating.

Same goes to our life then. Keep moving even sometimes you feel like quit is the best choice than other.
Coz Allah knows better. Trust Him. Trust yourself too 🙂