Karies tu apa, dr ? 

​Bismillah. Salam alaik. Hye guys 🙂

Hari nih aku nak share apa itu karies since patients aku selalu tanya soalan nih berulang2 kali. 

Dalam bahasa paling mudah yang aku guna untuk orang awam paham, karies nih terjadi disebabkan oleh aktiviti bakteria dalam mulut kita (yang menghasilkan asid dari carbohydrate yang kita makan hari2 -> asid menghakis lapisan gigi) yang akhirnya menyebabkan kerosakkan struktur gigi dan gigi berlubang. 

Dr, yang warna hitam atas gigi saya nih ke namanya karies ? 

Aah, karies nih maybe different colours from yellow to black. Boleh jadi jugak different sites from occlusal (permukaan atas gigi), proximal (permukaan tepi gigi), gingival (permukaan gigi yang berhampiran gusi). 

Dr, saya selalu sakit time makan. 

Betol, common symptoms yang selalu patient complaint ialah sakit (pain) dan susah nak makan (difficulty with eating) sebabnya gigi berlubang sudah pon terdedah kepada lapisan ke2 gigi iaitu dentin – the most sensitive layer. 

Kalau kita ignore karies nih macam mana ? Dan apa jadi kalau saya takmo tampal ? Saya takut lah.

Satu hal awak kena tawu, bacteria yang menyebabkan karies dalam gigi awak akan travel dan travel ke lapisan gigi paling dalam iaitu pulp. 

Apa jadi bila sampai pulp ? Dia honeymoon ke dr ? 

Dari honeymoon, dia change ke hell fire. Kita akan menderita menjerit kesakitan macam terkena api (api dunia kan part of api neraka). Which means sakit gila nak mati bhai. Awak tak boleh tido, awak tak boleh makan, awak tak boleh baring, makin mencucuk2 sakit, kekadang sakit sampai pening kepala, affect your whole mood, bila dr suruh buka mulut pon awak takley nak buka luas2. Dan lastly, root canal treatment or we called rawatan akar lah rawatan terakhir yang ada untuk awak. 

Dalam Operative Dentistry (subjek tampalan aku), ada classification untuk setiap keadaan gigi: 

Class I: karies yang terjadi di permukaan atas gigi (occlusal surface). 


Class II: karies di permukaan tepi (kiri or kanan) gigi (proximal surface).

Class III: karies di permukaan gigi depan yang tak terkena kepada bucu gigi (incisal edge).


Class IV: karies di permukaan gigi depan tapi terkena di bucu gigi.


Class V: karies di permukaan gigi yang berhampiran dengan gusi. 


Class VI: karies yang selain dari situasi2 di atas. 

Dr akan buang karies mengikut outline form (bentuk) gigi tersebut. Allah ciptakan kita dengan sebaik2 kejadian sampaikan kepada benda yang kecik (contohnya gigi kita) pon diciptakan dengan pelbagai bentuk mengikut fungsi masing2.

◇ Gigi depan senang untuk cut or gigit makanan.

◇ Gigi belakang (geraham) mudah untuk mengunyah. 

Contoh bentuk gigi geraham

Zaman canggih gini, dentist guna mesin okay kat klinik 🙆 – high speed contra – yang macam alat drill dinding tu. Haha. Sebab apa ? Sebab mudah dan cepat so that dapat jimatkan waktu dan treatment ke atas patient pon taklah mengambil masa yang lama. 


Jangan takut, tak sakit pon. Lagi sakit kalau membela karies tu dari hari ke minggu ke bulan ke tahun. Dr drill sikit ja gigi uolls tu, tujuannya nak buang karies dan bersihkan gigi uolls dari sisa bakteria. 

Dan lastly, tampalan. Thats all. Tampalan untuk gigi belakang commonly used in Egypt till now is amalgam (tampalan hitam) sebab ianya sangat tahan lama sesuai dengan fungsi gigi belakang yang selalu mengunyah makanan tapi disadvantange-nya ialah dia hitam kan, so its appearance not so beauty lah. Tapi aku dipahamkan dekat Malaysia dah tak guna amalgam. Upgrade lagi ahh nih. Haha. 


Untuk gigi depan memang mostly composite sebab kita nak maintain esthetic (kecantikkan gigi) untuk senyuman kelihatan lebih menarik walaupon selepas diserang karies. Haha.


Okay guys, jom lah stop. Panjang sangat dah nih karangan aku. Mesti uolls menguap2 ngantok baca essay aku. Nih secara ringkas lah aku explain. Untuk ketahui lebih lanjut boleh tanya pada dr gigi berdekatan umah anda dan tak salah jugak kalau jenjalan singgah dekat Dr Google2 untuk cari lagi info pasal gigi. Aku dah bagi point2 penting tu. So kalau nak cari memang mudah sangat lah. Rajin ataw tak je. 

Doakan aku dan kengkawan dapat grad tahun depan dengan cemerlangnya. Makasihh. Thanks for reading my post. 

Love you guys. Take care, garnier 💕

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s