Najaa, baby aku kan…

Bismillah. Guys, im back. 

Letih dowh minggu nih. Banyak keja yang aku nak kampui after 2 hari tak sihat. 

Alhamdulillah setelah Allah cuci dosa2, Dia beri semula kesihatan kepada aku seperti biasa. 

Tengah aku busy buat slide untuk presentation this week on Wednesday for subject Operative Dentistry (subjek tampalan), datang satu wasap dari kawan aku. 

Najaa, nak tanya nih. Baby aku dah 8 bulan tapi napa gigi dia tak tumbuh lagi ahh ? Tapi laju kemain dowh dia, boleh merangkak, kalau berjalan lepas satu tangan pon boleh dah. 

Okay guys, sikit info yang aku boleh share dari apa yang Dukturah sampaikan pada kami dalam kelas. 
Kita bagi baby minum susu. Dalam susu ada calcium. Calcium semestinya sangat baik untuk tulang dan gigi. 

Makanya, pengambilan calcium itu akan pergi kepada 2 tempat iaitu tulang dan gigi. 

Kalau calcium pergi ke gigi, gigi baby akan tumbuh on time (standard nya bila baby berusia 6 months) tapi merangkak berjalan akan lambat. 

Kalau calcium pergi ke tulang, tumbesaran tulang akan cepat means baby akan cepat merangkak dan mula bertatih untuk berjalan tapi gigi akan tumbuh lambat sikit dari waktu standardnya. 

Jangan risau. Normal ja kes macam nih. Kalau risau, boleh la pergi jumpa dentist di mana2 klinik yang berdekatan, mungkin ada banyak lagi advice lain. 

Sekian dari cikDentist yang serba kekurangan. Hiks. Doakan moga aku dan kengkawan dapat grad tahun depan dengan jayanya. 

Love u, guys. 

Take care, garnier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s