#DrGigiPusingKP-3

Bismillah. Salam alaik uolls. 

Sihat ke ? 

[Day 3 – Attachment]

Kalau nak diikutkan dalam scedule yang aku dapat, aku kena pergi dental checkup di SMK Bakar Arang tapi disebabkan ada few probs, so terpaksa postpone kejap. 

Dan aku diminta untuk pergi ke Hospital Sultan Abdul Halim under department Oral Maxillofacial Surgery  (OMFS – Pakar Bedah Mulut, bahagian yang selalu deal dengan fracture dan accident) dan Oral Medicine Oral Pathology (OMOP – Pakar Patologi dan Perubatan Mulut, bahagian yang deal dengan penyakit mulut). 

Macam biasa, aku dihantar oleh driver KPSP (klinik pergigian Sungai Petani) ke sana around jam 8.45 pagi.

Setibanya di sana, aku dibawa ke sekeliling department oleh seorang staff nurse india. Baik orangnya, percakapannya sangat lembut.

Dia bawa aku ke bilik pakar OMFS (chinese man dr) dan OMOP (malay man dr).

Dan aku dibawa pusing ke sterilization room, toilet, bilik staff, compressor room dan bilik2 permanent  Dental Officer. 

Best sangat, sedikit sebanyak bagi aku inspirasi. Dah la aku minat dan bercita2 untuk bekerja dibawah department OMFS dan memang aim nak kerja di Hosp Sultan Abdul Halim nih sebab dekat dengan rumah parents aku. Mudah untuk aku pergi ulang alik hari2. Haha. 

Dan time aku visit satu2 bilik permanent Dental Officer tu, kes tak banyak sangat pon. Ada yang ada patient, ada yang rest kejap. 

Aku sempat tengok patient kanak2 yang ada heart disease dan direfer ke OMFS. Kanak2 perempuan berumur 10 tahun. Dr extract 3 remaining root. Kalau ikutkan tak amik masa yang lama pon, tapi drag masa sebab that gurl takut dan sakit katanya padahal Dr tak buat apa pon lagi time tu – baru spray ubat kebas. Haha. 

Time dia menjerit tu masyaAllah kuatnya lah, macam orang nak delivery baby tu. Tapi mujurlah Dr Syakiroh tuh pandai pujuk, sabar layan, sabar pujuk. Lama2 baru budak tu okay.

Dan lain2 kes lah yang aku sempat tengok kejap. 

Sejam before lunch aku da habis visit. Aku call sister yang arrange scedule aku dan bagitawu tak payah minta van amik aku. Aku call abah aku ja sebab da dekat dengan rumah. Then aku + mak + abah g lunch together. 

Settle untuk hari ke3. Wait for my next post ya guys. 

Take care garnier, babai.

P/s: Aku takdapat nak upload gambar sebab aku tak amik gambar pon, specialist Dr tak kasi. Haha. See you ☺

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s