#DrGigiPusingKP-1

Bismillah. Salam alaik. 

​[Day 1 – Attachment] 

DrGigiPusingKP (read:Klinik Pergigian)

Oleh sebab sekarang aku tengah summer break 3 months dan aku akan masuk Final Year this Sept, so me and friends applied untuk buat attachments dekat KKM since April or May ago. 

Kami apply untuk 2 minggu, tapi KKM hanya beri keizinan untuk seminggu. Dengar kata, 2 minggu hanya untuk medical students. 

Ada syarat2 tertentu dalam attachments nih, one of them is I’m not allowed to touch or treat patient by myself. I just can observe. And if aku nak amik gambar, aku kena minta permission dari Dr or patient dulu.

17 Julai 2016


8.00 pagi: 

Bermula dengan pendaftaran diri di Klinik Pergigian Sg Petani (KPSP). Round area klinik dan bahagian pengurusan. 
Visit Primary Care, start from kaunter pendaftaran, kaunter menunggu, ruangan rawatan, lab technician for denture & ortho, bilik pengawai pergigian (Dr), sterilization room.
Aku kenal 3 orang fydo (first year dental officer). Dr Anis dah hampir 3 bulan lebih, dan Dr Kamil & Dr Suhaidi baru sebulan lebih. One of them is Jordan graduated student. Dia yang banyak cerita apa beza Mesir + Jordan dari negara lain dari segi perkhidmatan pergigian.
Rasa inferior tu ada la jugak, sebab kita Mesir an. Negara tak membangun kata mereka. Ranking paling bawah kalau nak dicompare dengan U lain dalam Malaysia.
Pukul 1.00 petang: 

Kebetulan sangat, kawan aku Nazira Nasri ada kat Bedong (rumah mom in law), she asked her husben’s permission and met me in area around the clinic. Minum2, story mory and then berpisah. I got to go. Makasih sebab belanja jus epal aku. Haha. 
2.00 petang: 

Visit bahagian Orthodontics. I met Orthodontist, the only one in Kedah. She’s chinese dr. 
Aku baru tawu fydo da tak attach kat Ortho department. Sebab unnecessary. But for those yang nak sambung specialist dalam Ortho boleh apply utk attach dengan specialist. 
Petang2 gini agak bosan sebab Dr just buat benda yang simple2 contohnya, tukar wires, masukkan hooks, tukar warna elastic tie, masukkan power elastic chain.
Nampak macam tak susah sebab Dr da pro an. Wat lek wat pis ja kes apa pon. 

4.30 petang:

Pulang ke rumah.

————————————–
Day 1 of my attachment, okay lah. Not bad. Banyak jugak ilmu aku dapat. Ada jugak ngantok, bosan, macam2 lagi perasaan lain. Haha.

Lab technician
Setting teeth – denture in making
Sterilization room for dental instruments
Dental instruments before they put into autoclaves
Types of colour of elastic tie in Orthodontics
Orthodontics pliers
Components of the braces in Orthodontics
Orthodontics cast
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s