Alhamdulillah :)

Bismillah.

Hello guys, Im back šŸ˜‰

Okay, alhamdulillah alhamdulillah dan alhamdulillah sangat.

Aku da berjaya habiskan final practical exam untuk sesi 2015/2016 nih.

Coming soon, written ngan oral exam ja. InsyaAllah.

May Allah bless and ease.

Tahun nih, aku ada 2 subjek ja utk Practical exam: Orthodontics dan Oral Pathology (killer subject).

1) Orthodontics.
Aku belajar 4 jenis treatments or wires untuk gigi (Labiah Arch, Adam Clasp, Canine Retractor, Palatal Spring) sebab nih basic as a dentist *maybe ?*. Kalau nak lebih mendalam, kena amik specialist.
So here, dari 4 yang aku belajar tu, aku dan classmates diarahkan untuk buat 3 jenis wires dalam masa 2 jam.

image
1) Labiah Arch (sumber: Google)
image
2) Adam Clasp (sumber: Google)
image
3) Canine Retractor (sumber: Google)

Start pukul 9.30-11.30 pagi. Ntah mengapa, tangan aku berpeluh terok sangat hari tu. Nervous sangat uhh ? Taktawu la nak cakap. Aku lap tangan kat lab coat, kat baju, kat seluar jeans. Tapi still, peluh makin kuat. Dan sikit sebanyak defect kecantikan wires aku.

Aku siap pukul 11.00 pagi, and I still have remaining time-30 minutes. So, aku cepat2 amik wires 0.7 yang baru untuk buat balik Adam Clasp yang aku kira agak “hodoh” tadi. Within 10 minutes aku siap buat Adam Clasp yang ke2 tapi malangnya Adam yang ke2 tak sehensem Adam pertama.

Nak tak nak, aku pon kembali guna Adam yang pertama tadi dan simpan Adam ke2 sebagai kenangan.

11.30 pagi, Dukturah kutip ketiga2 wires kami. Dan start spotting exam. Dukturah tunjuk slide, dan soalannya: define the dental prob, what are the causes and how to treat this child/patient/kid ?

Ala kulli hal, TQ Allah for helping me through this paper.

2) Oral Pathology
Killer subject untuk 3rd year student sebab terlalu banyak penyakit Mulut yang tak mampu nak disumbatkan ke dalam kepala *actually mampu tapi kemalasan tahap dewa membataskan semuanya. Haha

Drawing for Pleomorphic Adenoma (one of the salivary gland disease – penyakit yang berlaku pada kilang air liur ataw bahasa scientific nya ialah “saliva”) within 30 minutes, okay la. Alhamdulillah.

Spotting for cases *macam Ortho* pon alhamdulillah okay.

image
Pleomorphic Adenoma's patient (sumber: Google)

Comments for both practical exam ?
I have tried my best, then let Allah do the rest. Moga najah semuanya. Doakan weolls lulus dengan cemerlang dan dapat naik tahun Akhir. InsyaAllah.

Btw, makasih atas doa kalian yang sudi baca blog iolls. Hee. Lap u much and more 😍

Take care, garnier.

#pray4NajaaAjlaaZainuddin
#pray4mygurls
#dentistinmaking
#roadtoGrad2017

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s