Adakah itu… Naluri Wanita ??

image

“Aku sedih lah, sebagai perempuan aku sedih bila kengkawan sekeliling aku dah ada orang dan aku masih di sini membujang. Terok sangat ka aku ? Tak lawa sangat ka aku? Apa lagi yang aku kurang ?”

Aku pernah berada di phase yang mana bila aku jatuh, aku susah nak bangun.

Aku pernah berada di stage yang mana aku rasakan, tiada istilah untuk lelaki berikan kebahagiaan kepada perempuan.

Aku pernah berada di moment yang mana aku sangat membenci lelaki. Sebut ja word lelaki, aku bersuara “dah ahh, malas dengar”.

Tak adil rasanya bila aku bakulkan semua lelaki itu sama.

Takyah nak guna istilah kerana nila setitik, habis susu sebelanga sangat lah k. Haha.

Sebab bagi aku, pabila berbicara soal lelaki itu, pasti ianya akan berkait rapat dengan hati dan perasaan.

Sesuatu yang mengganggu fikiran, mood dan kebebasan perempuan. Maybe ya, maybe tak. Kot ? Kan ? 😉

Aku seringkali dilabel “Dr Cinta” oleh kengkawan rapat aku especially housemates dan roommate aku.

Tapi, mudah untuk dikatakan, tak mudah untuk menidakkan.

Bagi aku, perhubungan itu sendiri sebuah percaturan dan boleh jadi jugak perjudian. Kenapa ? Sebab it depends on how that guy treat you, gurls. 

Kalau jenis yang sporting, kalau jenis yang understanding, kalau jenis yang tak conquer. It’s fine, lucky of you.

Tapi kalau kau balas mesej lambat pon dah kena maki hamun. Mesej ngan musyrif pon riuh rendah marah2. Gadoh tak memasal. Kan da jadi masalah.

Aku pernah cakap ngan rommate aku, kalau tak sedia untuk setia, jangan bercinta *eh 😮*. Kalau tak sedia untuk beri komitmen dalam relationship, takyah approve mana2 lelaki yang hadir. Kalau tak sedia untuk handle relationship, takyah pikir soal lelaki dan cinta.

Yess, dia boleh handle kau sebab lelaki cool, perempuan emosi. Mostly macam tu. Mostly, tapi bukan 100%.

Kau untung kalau kau dapat lelaki cool macam aku. Ehh ? 🙈🙉🙊Tapi kalau dapat lelaki yang pakai sembur ja ayat deep ayat tarbiyah sentap kat kau, nangis tak berlagu k. Bukan tak berlagu ja, tak beririma sekali. Haha.

Bukan sebab kau tak laku, bukan sebab kau kurang orang lain lebih, bukan sebab orang lain lawa kau tak. Tak. Bukan. Sama sekali bukan.

It is something worth to wait for.

Untuk apa rushing kejar cinta, kejar lelaki. Sebab akan ada satu masa, dia datang sendiri.

Kau tak payah dan tak perlu pon tanyakan status Dr A, Dr B or Dr C. Kalau betol your future husband is Dr, akan muncul masa dia datang taqdim dan nikahi kau sendiri.

It’s all about the time.

Bila Allah tawu kau da sedia, Dia akan kasi. Dont have to worry too much, sayang.

Dari pengalaman, aku cerita aku kongsikan. Andai ada kata2 aku menghiris hati kau sahabat, maafkan aku. Tak ada lain yang terlintas di hati melainkan tak mahu lagi retakkan hati yang pernah aku rasai dulu kau rasai kemudian. Kau terlalu bernilai untuk dikecewakan, kau terlalu berharga untuk ditinggalkan.

Biar lambat asalkan selamat. Biar lambat, asalkan orangnya betol. Betol2 cintakan kau, betol2 terima kau apa adanya.

Biar cinta itu, sampai ke syurga andai Dia izinkan. InsyaAllah.

Dear Mr. Future Husband, thanks for loving me all these times.

Take care, garnier 💕

P/s: Actually, aku baru balik exam nih. Nak post soal exam, tapi isu nih yang kuar dari minda aku. Haha. Dont worry, cerita perihal Dent student akan menyusul lepas nih.

Mohon doa aku rajin belajar dan stay up.

Mohon doa aku dan kengkawan excellent tahun nih k ? Tiqiueee 😉

#pray4NajaaAjlaaZainuddin
#dentistinmaking
#roadtoGrad2017

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s