Trust me, Trust my gurls.

Bismillah.

Since kami diberi tugasan untuk mencari patients untuk certain cases, maka bermulalah usaha buat poster, name card, viral mesej di serata pelusuk alam maya.

Group fb, group WhatsApp bersepah mesej2 budak 3rd year dental yang busy cari patients.

Ada yang serius nak jadi patients. Ada yang nak tackle dentists. Ada yang main2, gurau2, kacau sebab bosan. Mostly ustaz weyh ustaz -,-

Ehhh pliss lah. Orang da la perlukan patients. Kang aku kaki jugak ustaz2 nih. Grrr.

Tetiba, ada la sowg senior first batch (yang da grad dan kerja) nih komen dekat post kawan aku.

Apa jenis patients yang nak buat crown ?

Disebabkan dr taknak crown cases, so kami tak iklankan. Kami just letak bridges (indication: missing one tooth).

Tapi, aku takkan biarkan pertanyaan senior dentist tu diam, tak berjawab. Aku takmo dia pikir kami tak mesyi dan tak kuasai basic things. Disebabkan aku tak suka benda public di fb, so aku pm, direct ke dia.

Sebab aku asa dia macam nak provok kami. Haha. K fine.

image
Cukuplah 7 points aku bagi, yang lain kena tengok buku balik.

Crown and Bridges, memang di bawah satu subjek. Di dalam buku yang sama. Tapi crown nih single tooth yang patients nak restore. Contohnya gigi patients tu fracture sebab kena tumbuk dengan kawan, ataw dia main bola, orang sepak bola kena muka dia then gigi dia ada little bit fracture dan macam2 lagi contoh lain. Haha. Malas nak bebel panjang. So jumpa dentist, dan dentist akan buat crown.

Kalau Bridges, satu gigi hilang, dan gigi kiri kanan dia masih elok. So nak elakkan dari mesial drifting (gigi sebelah bergerak dan sedikit senget, tak straight, bukan di position yang sepatutnya) dan over-erupted (gigi atas turun ke arah gigi bawah yang hilang tadi) terjadi. So bridges is indicated to solve this problem.

Setakat nih. Baru 2 3 patients yang aku ada. Tapi kena diagnose dulu, make sure gigi patients nih sesuai utk case yang Dukturah nak, dan aku boleh proceed utk requirements and markah final exam.

Mencari patients, menawarkan rawatan free bukanlah perkara yang mudah. Physically, mentally, emotionally, financially tired.

Kekadang bila terlalu letih, mula la air mata jatuh, pipi basah, banjir.

Dear heart, please keep calm and stay strong.

Dear patients, please trust me, your dentist-to-be, please trust them, my gurls.

Dear Allah, please ease my studies until I graduate. Have a job. I can afford to take care of my family. And get married to someone I love.

May Allah bless.

Take care, garnier ☺

image
#pray4NajaaAjlaaZainuddin #pray4mygurls
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s