Abah-Aku 💕

Bismillah.

Sedar tak sedar, hampir 2 minggu da aku kat sini. Di tahun 3, clinical year.

Sedar tak sedar jugak, duit aku kuar hari2 laju dan deras macam air terjun.

First day aku sampai Cairo. Aku amik 1500le.

Total tambah duit rumah sewa baru, barang2 umah. Tak cukup.

Okay, a few days later, aku amik pulak 400le. Still, untuk umah sewa dan buat belanja makan aku hari2 disebabkan dapur umah baru tak berasap. Stove takda, gas pon takda.

Dan kami makan maggi ja sebab bajet nak jimat duit yang dah sememangnya beribu habis.

Kami-Dr-to-be melantak maggi 2 3 hari. Aku terpaksa terima hakikat, makanan tak sihat bersarang dalam  perut kami. Orang cakap: Sihat dan Sakit bersama. Baru sweet. Gituuu ahh kami berlima.

Aku Haliah Ilmi Amni Iman.

Bila start kuliah, macam biasa lah. Dunia belajar budak Dentistry dan duit yang beribu-raban tak dapat dipisahkan.

Satu subjek 2 3 buku. Almost 200le kuar. Dan kami ada belasan subjek yang aku tak sempat lagi nak kira.

Tolak tambah darab bahagi harga buku Dent, buku Medic, buku Agama. Aku asa nak mati sat. Semput. Takley nak bernafas. Grrr.

Hari tu, 6/10, aku wasap, aku negotiate barang2 dentist yang graduated sister nak let go. Barang subjek Ortho, Endo, RPD, CB, OD, Oral Surgery. I bought suma barang yang relate and use in clinic in this year. Kira2 dengan calculator, 450le. Tapi disebabkan rezeki aku murah dan hati kakak senior yang terlalu baik dan murni, dia bagi diskaun. So 400le ‘ja’.

Ja? 400le tu banyak kot ! Celah gigi pon takley nak dapat weyh.

Tu tak kira dengan banyak lagi barang yang aku tak beli. Plier, wires untuk Ortho. Files untuk Endo. Torch untuk RPD.

Kemarin, aku amik lagi duit. Still dalam angka ribu LE. Nak bayar duit contra untuk high speed yang akan digunakan dalam clinic nanti.

Aku macam…

Gila weyh. Aku asa nak pengsan. Sampai2 umah sewa, terus masuk bilik. Amni tengok aku pelik.

Aku: Napa tengok aku camtu ?

Amni: Okay r?

Aku: Napa ?

Amni: Cam ada someting ja.

Maka, aku pon diam seribu bahasa. Amik fon, wasap hero, wasap king hati aku.

Aku: Terpaksa bagitawu. Sorry. Tapi owg memang takda duit da 😦

Abah: Takmo da dengar ada masalah takda duit dalam poket. Tak cukup ataw perlukan duit, bagitawu. Berapa pon, Abah bank in nanti.

Aku: I wish I will not tell you this bad news again. In future 😦

Mata berair. Nak nangis guling2 asa. Seolah2 sebuah percaturan, sebuah perjudian. Aku pertaruhkan duit yang gila-banyak-nak mati demi sebuah kejayaan, demi sebuah cita2.

Abah: What’s gonna be happen, or no matter what, I will always be with you.

Demikian lah cerita cinta seorang Abah kepada anak tunggal perempuannya.

Dear my Stb, bila awak boleh amik tanggungjawab abah pada saya ? Saya sanggup susahkan awak, tapi tak sanggup susahkan abah. It sounds like kejamnya aku. Haha.

Salam Jumaat.
Salam al-Khafi.

Bai, take care, garnier.

image
On my way, to be a real one Dentist #pray4NajaaAjlaaZainuddin
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s