10 days to go :)

Bismillah.

Sedar tak sedar, da dekat 2 minggu aku di Malaysia.

Aku masih sama. Jetlag. Berjaga malam sampai ke sahur, subuh, dhuha.

Mak mengomel seorang diri, “nak bagi makan ubat apa nih ? kot lah boleh tido malam”.

Aku gelak kuat. Haha. Takda ubat yang pastinya.

Aku da buat macam2 cara:

Pasang ayat Quran ataw zikir kuat2 sampai ke ruang tamu boleh dengar.
Tutup lampu dan paksa mata tido.
Kadang whatsApp ngan kengkawan.

Semua tak menjadi.

Last2 aku switch on suis lampu, aku amik novel yang baru aku beli (Oh! My Prince)

Dan aku baca, satu page demi satu page. Dari satu bab ke satu bab, perasaan mengantok tak jugak aku rasa.

Bila aku rasa something dalam hati, seolah2 Allah mahu bicara. Aku tutup novel, amik wuduk dan solat.

Tengok jam dan masuk dapur.

Jom sahur kengkawan. Kerna di situ terletaknya keberkatan. Dan di situ lah yang membezakan puasa orang Islam dengan puasa orang bukan Islam.

Allahumma ‘atiqni minannar, wa adqilni jannataka ya Rabbal ‘Alamin. 

Ya Allah, jauhkan aku, bebaskan aku dari api nerakaMu, dan masukkan aku ke dalam syurgaMu wahai Tuhan Sekalian Alam.  

Ya Allah, aku tak minta yang lain. Cukuplah pinjamkan aku sedikit kekuatan.

Selamat menghayati detik2 akhir Ramadhan 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s