Manis di Misr.

Bismillah.

Anak perempuan, anak ke2, sweet.

Khususkan lagi. Aku, anak ke2, perempuan, sangat sweet.

Siapa tak setuju, sila muntah hijau dalam baldi. Dan bersihkan di toilet rumah masing2. Okay. Merapu -,-

Sweet.

Bukan sesuatu benda ataw barang yang boleh dicapai di tepi jalan, dibeli di mana2 supermarket, dipinjam dari orang terdekat.

Sweet.

Sesuatu yang lahir dari dalam hati. Dalam diri. Dalam jiwa dan sanubari. Yang pasti ianya sejak azali.

Tak ditiru, tak diciplak, yang pasti original. Haha. Kaitan -,-

Actually aku tak rasa aku sweet. Tapi setelah dikatakan oleh beberapa orang kawan-kawan.

Najaa, awak sweet la.

Najaa, saya nak suami macam awak. Sweet sangat.

Haha. Okay, Moga dapat. Lol.

Sweet, bila aku bagi hadiah besday.

Sweet, bila aku bagi notes “la tahzan ukhti”

Sweet, bila aku pimpin tangan untuk lintas jalan raya.

Sweet, bila aku ajak kuar makan. Amik angin. Tenangkan diri.

Sweet, bila aku bagi coklat sempena exam.

Sweet, bila aku bagi button bagde sempena hari persahabatan.

Sebenarnya, konsep sweet nih luas. Dan kenapa mesti kita kecilkan skop sweet tu sendiri.

Sweet itu sendiri bukan terletak pada mahalnya/ apa jenis pemberian sesorang kepada sesorang.

Aku sendiri, bukan jenis yang mudah ungkap “bahibbak awi/ashiteru/sarangheo sarangata/i love you” dan lain2.

Dan aku lebih kepada tindakan untuk gambarkan yang aku sayangkan sesorang. Ehh, wait ! I mean, persahabatan okay !

Ada housemate aku, bila aku tengah studi, buatkan air.

Ni, saya buatkan air.

Ni, saya buat cekodok. Ada yang terhangit, sebab ralit baca nota. Yang tak okay tu takyah la makan taw.

Woiii (ni geng kedah gak), meh makan roti sardin aku buat nih. Lambat, habis!

Aku kira nih sweet kot.

Sama jugak dengan ikhwah, yang selalu tolong kami baiki sinki yang tersumbat, baiki paip tandas yang bocor, angkatkan barang2 yang berat, beli dan hantarkan makanan ke rumah bila dah lewat malam, hantar hardisk dan letakkan dalam bakul.  Ehh ? 🙊

Banyak sebenarnya benda2 sweet dalam hidup kita yang kita boleh simpan, abadikan dalam memori hati.

Simpan yang bahagia ja, yang tak bahagia sila buang dalam Sungai Nil. Kalau takley kat Sungai Nil, Sungai Petani (Kedah) pon boleh. Lol.

Dan aku selalu berharap, ada someone berjalan dengan penuh gaya sambil berkaca-mata hitam menuju ke aku, dan bertanya “awak da makan ke? Jom, saya bawa awak makan” Haha. Berangan k berangan !

Duhai kengkawan Misr,
Kerna sejak azali, aku si Najaa Ajlaa memang sweet ya. Haha. Bukan dengan perkataan yang terucap dari bibir, tapi perbuatan yang lahir dari hati.

Moga ikhlas dan suci keranaNya. InsyaAllah.

Lap you gurls ☺

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s