Nota dari Abah.

Bismillah.

Hari ini,
Isnin,
250515.

Paper terakhir untuk Dental Subject, Crown and Bridges.

And I acted like it wasn’t a big deal when really this paper was breaking my heart.

Soalan yang PALING menyakitkan hati ialah…

What’s element that produces oxide to bonding with porcelain ?

What’s element that give discolouration to the restoration ?

Aku rasa macam… Ni memang ada dalam buku, ataw aku yang tak baca, ataw aku baca dan aku terlepas pandang, ataw aku baca dan aku lupa ?!

Aku rasa macam da baca semua dah. Revise buat kali kedua pon dah, InsyaAllah.

Tuhan, tolong aku.

Berkali-kali hati bisik. Minta pertolongan dari Tuhan.

Aku rasa macam kena throwback balik periodic table yang aku belajar dalam Chemistry masa form 4 dulu. Entah buku tu masih wujud ataw tak. Haha.

Tapi aku jadi semakin okay, bila kengkawan pon tanya soalan yang sama lepas keluar dewan exam. Ingatkan aku sorang ja yang patah hati 🙊

Aku + Najla’ + Atiqah + Stress + Lapar + Penat = Makan di Kedai Makan.

On Internet mobile, dapat WhatsApp dari buah hati.

Abah: How’s your exam ? Is it okay ?

Aku: Susah 😥

Abah: Boleh jawab ka tak ?

Aku: Jawab, tapi tak tawu betol ka tak. Too details and very unexpected questions. I’m trying my best. Pray for me then 🙏

————————————-
Aku simpan angan-angan, impian, harapan… 7 keturunan aku yang akan datang, akan mewarisi aku dalam bidang Dentistry.

Yeahh, maybe it is too ridiculous for all of you who have read my this latest writing. But, sorry. That’s my dream and I really meant it.

Seriously 😥

Tapi bila aku belajar. Bila aku jawab exam tadi.
Crown and Bridges, paper paling susah antara yang tersusah.

Dan aku rasa macam…
cukup lah aku seorang yang menderita,
cukup lah aku seorang yang merasainya.

Kengkawan satu batch di Malaysia, Junior sekolah di Malaysia, siap buat events jemputan ke Majlis Meraikan Cinta si Fulan dan si Fulan.

Dan aku masih di sini, setia menghadap pelajaran GIGI 😦

Sometimes, I just wanna quit, and just like that.

Tapi belajar, mana ada yang senang. Kan ?

Mak selalu cakap:

Takkan ada kejayaan semanis madu tanpa usaha sepahit hempedu. Yang penting kita usaha. Dan selebihnya, serah pada Allah.

Dia tawu, nampak, nilai usaha awak. Dia tawu penat lelah awak. Dia tawu sakit hati, patah hati, putus asa yang muncul dalam hati awak. Dia tawu apa yang ada dalam hati awak.

Yang penting, bersangka baik dengan Allah. Dan teruskan berdoa. Sebab semua datang dari Dia. Moga yang terbaik itu selalu menjadi milik awak.

Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakal.

————————————-

Bila rasa nak give up, dan aku kembali ingat, susah dan payah abah cari rezeki untuk sara aku sampai sekarang. Ambil fon, taip keyboard fon. Dan tanya…

Aku: Dad, how’re you survive in your degree’s study ?

image
Till the end, I'm still your daughter. And I lap you.

Tuhan,
Ku pohon kejayaan.
Yang kekal untukku,
Untuk ibubapaku,
Dunia dan akhirat.

Mom and Dad,
One day,
I will make both of you proud of me.
Biidznillah ☺ 💪

#pray4NajaaAjlaaZainuddin
#dentistinmaking
#kearah7keturunanDentist

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s