Operative Dentistry (OD)

Bismillah.

Kalau hari OD ja mesti penat, exhausted tahap apa ntah -,-

Dukturah kata pukul 9 pagi exam start. Pastu campur tolak darab bahagi kami la student Arab la. Instrument tak cukup la. Plug tak function la. Nak duduk tapi kerusi takda (sebab budak Arab kebas habis suma).

Dukturah: Girls, please sit down.

Us: We don’t have chairs.

Dukturah: Go and find them. Quick !

Rare tak rare, nak final exam pon kerusi kena cari sendiri weyh. Haha.

Start dalam pukul 10 pagi la jugak.

So start with cavity untuk tampalan.

Satu buat cavity class II kat gigi tak natural (acrylic tooth),
Satu lagi buat cavity class V kat gigi natural.

So ada 2 cavity la.

I worked on human natural tooth with no gloves no mask on that day. May Allah protect me from any bacteria/virus infection. Amiin !

Habis part 1.

Part 2 pulak.
Start pukul 12 tengah hari. Buat amalgam (tampalan). InsyaAllah, okay la kot. Antara yang terbaik yang pernah aku buat. Haha. *mohon Dukturah sengih sampai telinga tengok practical work aku*

Pukul 1.15 petang start oral exam.
Rasa nak pengsan. Lapar, dahaga, mengantok semua ada.
Examiner semua Dr dari luar.

Alhamdulillah dapat Dr laki. Tak straight sangat. Tak sesaiko Dr perempuan.

Some question from theory book. Some question for our thinking skill. Maybe.

Aku dapat chapter Resin Composite. Dr tanya kalau kat gigi depan nak guna material apa. Kalau kat gigi belakang guna material apa. Takda dalam buku. Ni pon aku ikut logik ja. 😉

Kalau untuk gigi depan, aku akan guna microfiller sebab dia small particles, will produce smooth surface. So sesuai untuk esthetic (kecantikkan). Hurai pulak untuk gigi belakang.

Gila confident aku jawab. Dan dia senyum sambil angguk. Tanda bagus. Jawapan memuaskan. Student pintar. Maybe?  *Haha. Perasan !*

Total mark for oral 30.
Moga 30 itu menjadi milik kami. Doakan ☺

image
It's all about the teeth.

1- contoh cavity untuk upper 7 (gigi geraham second bongsu). Lain gigi, lain bentuk cavity. Nampak tak hebatnya kuasa Tuhan.

2- Motor dan contra untuk lower speed. Masuk clinical year, baru guna high speed, insyaAllah.

Tebuk natural tooth dengan low speed memang generate heat yang sangat tinggi. Dan akhirnya dental tools akan jadi dull. Tak long lasting ahh. Pastu kena beli lain. Duit melayang. K melalut -,-

3- 2 acrylic teeth yang aku sempat buat latihan sebelum final exam keesokkan harinya. 

4- tool box budak dentist Azhar. Memang akan bawa tool box nih ke kuliah kalau hari practical. Kalau nampak ja ikhwah/akhawat bawa tool box nih. Haaaa tawu dah, mereka2 ini lah yang dikatakan #dentistinmaking

Doakan. Ya ?

Thank you.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s